Op vrijdag 11 maart 2016 kwamen vluchtelingen, bewoners uit de woonvoorziening Parana en betrokken vrijwilligers van ‘NL doet’ in Overvecht bij elkaar voor een Syrische diner. Ook waren er twee leden van de werkgroep ‘Vluchtelingen’ van GroenLinks aanwezig. In totaal hebben er ongeveer 50 personen genoten van een maaltijd met veel smaak en een rijke geur. De Syrische chefkok, Houssan, had er een flinke klus aan. Gelukkig werd hij bijgestaan door vele helpende handen en door de hulp van de koks van Parana.

De grote betrokkenheid en interesse onder de deelnemers was bijzonder om te zien. Voor de ‘NL doet’ activiteit hadden vijf vrijwilligers zich aangemeld, maar op de avond zelf leek iedereen onderdeel te zijn van het vrijwilligersteam. Enkele bewoners van Parana  gingen sjoelen met de kinderen, er ontstond spontaan een rondleiding en iedereen hielp mee om de ruimte aan te kleden en alles weer op te ruimen.

Moe maar voldaan blikte Houssan terug op het koken van de maaltijd. Met tranen in zijn ogen vertelde hij dat hij in Syrië chefkok was in een restaurant en dat hij hier in de noodopvang niet zijn eigen eten klaar kon maken. Met veel liefde en passie voor zijn rijke cultuur maakte hij de schotels op waar het eten zorgvuldig neergelegd werd.

Sjoerd de Josselin de Jong en Jordy van den Berg van Stichting Uget2gether kijken terug op een geslaagde ‘NL doet actie.’ Vanuit zowel de deelnemers als de vrijwilligers werd er positief gereageerd en kwam de vraag of er een vervolg zou komen aan deze activiteit. Wij gaan nog met de werkgroep “Vluchtelingen” in gesprek om te kijken of we een soortgelijke activiteit kunnen verzorgen in onze toekomstige buurtkamer, in winkelcentrum de Klop te Utrecht Overvecht.

Wil jij ook graag iets organiseren voor een ander? Laat het ons weten!